Sunday, August 28, 2011

Kennaaa !

Assalamualaikum , 

Harini aku berase sangat malu. bukan sebab tidak memakai baju tapi disebabkan oleh

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.


gua kena BANGGG !


oleh member gua sendiri ! arghhh. siooott. grr

kenapa nak malu ? sebab dia BANG pakai sepupu dia. 
konon nak usha aku lah. aku takde lah layan.
tapi budak toh taw sume pasal aku. *aku tak expect member aku punye keje time nie
lepas tanye sume , dia cakap member sekolah aku. senior EE. jadda!


disebabkan dia cakap muke dia macam KAMAL ADLI , aku pon nak jugak lah tengok kan.
tambah tambah plak dia kenal member member aku . habis sume plak dia sebut. grrr

konon nak add aku kat facebook lah khenn. 
sambil toh aku berwebcam kejap dengan member aku yang jilakee nie. hahaha
dia pon tanya lah pasal si mamat nie mane tak add add lagi. 
(aku tak dapat search mamat nie punye fb sebab name tak berkaitan langsung dia bagi)

tiba tiba . mamat nie call aku dan muncul belakang member aku nie. 
pastu ramai ramai sebut BANG BANG BOOM kat aku. arghhh! maluu lagi

kalau aku ade dekat dia , memang kepala dia aku gondol gondol kan. shish!
nasib baik lah aku nie cool je *puji diri sendiri
takde lah dok seret muke kat jalan sebab malu sangat khenn.


ok . di kesempatan ini *amboi , kemain ayat BM kauuu
saya ingin mengucapkan SELAMAT HARI DEKARAYA
*MERDEKA DAN RAYA*

Maafkan segala kesilapan dan kekhilafan saya dalam tempoh saya berbelog nie.
Maaf juge atas penggunaan 'aku-kau' dalam blog nie. *saya awak macam formal sgt. :p
Maaf kan jikalau terkasau bahase
Maaf  kan lah Maaf kan lah ~

kepada sesiapa yang nak balik kampung toh , seperti biase

bawak kete leklok

jangan lupe kunci rumah , pakai lah mangga yang besar gedabak pon. takde orang kesah de.

jangan lah bersikap pelik 
contoh : hari hari biase kete 5 / 6 bijik dok tersadai je kat luar rumah. tapi time time nie lah ko nak sumbat 5 / 6 bijik kete kat dalam garaj toh . 

jangan tinggalkan sebarang tande tande yang anda nak tinggalkan rumah
contoh : update kat status fb 'ye ye ye jam 10.39 pagi nie aku nak balik kampung selama patpuluhnam hari'


Hah ! free free je si dia dapat detect rumah lu kosong time toh.

pesanan penaja : 

HATI - HATI ADE YANG MEMEGHATIIII ~


semoga perjalanan pergi dan balik kite selamat sampai ke destinasi. 
Aminnn :)


Friday, August 26, 2011

Teringin ~

Assalamualaikum , 

tibe tibe teringin nak makan tepek pisang. pernah makan ? ke korang tataw pon tepek pisang nie? hahaha
ok , tepek pisang nie makanan tradisi orang perak. ade orang panggil lepek pisang. tapi nie bukan lepat pisang lah. lepat pisang dikukus. yang nie disalai dalam daun pisang atas kuali tanpa minyak. dalam nye kite letak kelapa. same macam lepat. 

sumber : google


aku dah lame tak makan kuih nie. sejak arwah mama takde , tak merase dah tepek pisang nie. :(
dulu tak teringin pon. sebab tak pernah disebut. tadi sepupu aku sebut plak tepek pisang nie. grr
terus ngidam. hahaha


p/s : nak buat akan datang ~ hahaha

Wednesday, August 24, 2011

kad ghayo

assalamualaikum ,

dah tak ramai yang bagi kad raye sekarang kan , semua menggunakan kemudahan internet / sms .

nak dekat raye mesti ramai yang post kat wall 'selamat hari raye' takpun tag picture.

kat phone plak berderet deret bagi mesej , sampai tak sempat nak reply pon. ade yang berpantun / nyanyi lagu raye . pelbagai.

kesian abang posmen takde keje dah. sebab takde orang nak pos surat. hehe

tapi , ade lagi yang bermurah hati nak bagi kad raye kat aku. wee~
haritu dapat kad raye dari Cik Domo . terime kasih cik domo .

buat sendiri toh kad raye dia. :o
dan aku antare yang bernasib baik dapat kad raye dari dia.
tahun tahun akan datang bagi lah lagi. hahahaha


p/s : ade sesape nak bagi aku kad raye lagi ? sempat lagi nie. :)

#11 Rabu Kedu




p/s : tengok anak bulan :)

Sunday, August 21, 2011

Love Food Hate Waste

Assalamualaikum ,



rakyat negara lain mati disebabkan kelaparan , rakyat kite mati sebab kekenyanganTabiat pemakanan rakyat Malaysia menyebabkan sejumlah 930 tan makanan dibazirkan setiap hari kerana tidak dimakan.
Jumlah itu bersamaan dengan membuang sebanyak 93,000 beg beras 10 kilogram (kg) setiap hari. tambah pulak bulan ramadhan nie.


kat Malaysia memang terkenal dengan pembaziran nye. kite amik contoh ... hmmm. ok tak payah pegi jauh jauh , tengok pembaziran kat rumah aku jelah eh. pegi bazaar beli macam macam. kuih muih 2 3 jenis. (abah yang beli , rambang mate , sume nampak sedap. aku dah berape minggu tak pegi bazaar)  dengan murtabak nye lauk pauk lagi mi laksa . makan 2 orang saje. fuhh memang tak habis. nak bawak ke sahur? banyak mane sangat lah makan sambil mate terkebil kebil toh. =='






dah tengok video toh? orang orang kat Somalia , Afrika . punye lah kurus kering sampai nampak tulang. aku  kita? dipenuhi lemak. aku rase macam nak transfrer je lemak lemak aku nie kat dorang. kesiann kan. toh pon kalau boleh lah. and child dies every six minutes. 


kalau nak menderma :


ISLAMIC RELIEF MALAYSIA
Address: 31-7, Jalan SP2/1,Taman Serdang Perdana, 43300 Seri Kembangan, Selangor, Malaysia
Email: info@irmblog.org
Telephone: +603 8948 6334
Fax: +603 8948 7339

Maybank: 5621 4270 8704
CIMB : 1259 0000 804 058

Thursday, August 18, 2011

Ayuh Kerjasama

Assalamualaikum ,

masih dalam mood puase + raye (sikitsikit)

Alhamdulillah , kite baru je lepas nuzul Al-Quran . dah berapa juzuk habes? ape? dah nak khatam?! Alhamdulillah . bagus lah camtu . :)

dah beli baju raye? sudah? whoahh. bagus2 . sediakan payung sebelum hujan. nanti kalau beli lambat , ramai orang / stok dah habis .

seperti tiap tiap tahun , baju kurung aku dibuat oleh makcik kuh . dan setiap tahun ade tema . bukan tertumpu pada setiap family , tapi seluruh sedaremare toh menggunakan tema yang sama. tahun nie warne HIJAU. tapi tak pasti hijau daun keladi ke daun pisang ke etc .

aku ade mintak sample sikit kat cousin aku toh , nak jugak tengok warne dia macam mane . sebab senang sikit aku nak beli tudung / shawl kan . tapi , tidak memberikan ape yang dimahu . hmm . nak marah , kite pikir sedare . kang kecik hati lah plak . tataw lah nak wat camne . terus takde mood nak beraye . =='



ye , walaupun sedare  . kene lah bagi kerjasama . janganlah kau sorang je nak havocc / gojes pagi raye . aku? damnn .
so , aku kene carik tudung / shawl yang boleh masuk dengan sume calour. lepas raye , baru nak carik yang betul betul punye .

(rase macam tahun tahun akan datang taknak tempah kat makcik aku lagi lah , susah nak bagi kerjesame . sume nak cincai je . harge taknak plak cincai ark? ) haihh

papepon , bersyukur lah kita masih mampu nak beli / berbelanja untuk raya . tapi janganlah membazir sangat . aku rase tahun nie , aku tak boros . *TOLONG PERCAYA
hujung tahun maw keluar duit yang banyak untuk wedding my brathaa and further my studies .


p/s : ilovedondaniyaldonbiyajid

Saturday, August 13, 2011

Car Tack ong ong

Assalamualaikum ,

*car tack - katak
ong kedek kedek ong kedek kedek~

camtu lah bunyi katak *yeke

harini aku nak cite pasal katak . katak ialah sejenis nate yang tak boleh berlari . hanye mampu melompat .
harini hujan . kenape hujan ? sebab katak panggil . tak percaye ? tengok video nie . dulu dulu bukan main hebat nyanyi kan. haha *flashback



nak panggil , panggil lah. tapi aku rase tak perlu kot nak masuk rumah aku dengan muke tak bersalah toh .
tak payah kau nak carik alasan masuk rumah aku sebab nak amek microphone / speaker lah. aku dah masak dengan alasan toh. huh

kau bukan nye tak taw aku memang makhluk yang geli geleman dengan katak nie. serious aku geli . dah lah perut buncit . pregnant ke ? haish Bertambah geli lah aku.

tengah syok aku tengok tv , kau sedap je lalu depan aku . kalau kau lompat , memang dah ade kat badan ku yang empuk lah kan . damn !

aku slow slow beredar dari tempat duduk toh sambil mate melilau carik penyodok sampah .
ok dia main lari lari dengan aku . dah lah aku geli . boleh plak dia dok belakang almari . hah , camne ke gaye nye aku nak keluarkan nye. adoyy . tak sanggup de aku nak angkat kau . kang kau lompat , naye je aku pengsan kat situ jugak . haihh .

aku letak penyodok celah almari toh . (muat plak dia masuk . memang flexsible betul )
sementare tunggu kau keluar , (penuh harapan harap dia keluar) aku dok belek belek bekalan yang abah bawak dari moreh kat surau tadi . (belek lah sangat , padahal dah ngap masuk mulut . cehh ) toh lah pegi surau tak . moreh nak . hahaha

oh , lari topic . tak lame pastu katak tadi keluar dari belakang almari tadi dengan badan penuh habuk . (nampak sangat belakang almari tak sapu) hahaha . sape suruh dok belakang toh . padan muke kau !

pandai pulak toh , tanpa disuruh terus je masuk dalam penyodok yang awal awal lagi aku dah sediakan toh . good job ! sebab memudahkan keje aku . terus aku bawak dia berjumpe kaum kerabat dia yang lain yang sudah sedia ada memekak kat luar rumah . sekian ~

*walaupun aku geli geleman dengan spesis spesis berbadan sejuk dan berlendir , aku takde plak nak bunuh . sebab dia pon nak hidup jugak . peace :)

Thursday, August 4, 2011

hari ini

assalamualaikum ,

korang sedia maklum harini aku ade test computer . aku boleh plak bangon lambat tadi . uncle toh suruh aku tunggu pukul 7.20 . aku sedar pukul 7.35 . gelabahh ayam makan cekodok lahh bangon. gosok gigi je. mandi pon idokk. katil tak kemas. bilik bersepah . aku tinggalkan macam tuh je. ingat uncle dah blah. tapi takde plak dia contact aku. takpe lah aku tunggu je . nasib baik dia pon terlambat sikit. 7.45 baru sampai. hahaha

pegi test computer kat bahau . aku orang 1st dan keseorangan . takpe lah , abang toh suruh aku practice dulu . aku lulus kat practice toh. belum masuk dalam lagi. hahaha . lepastu , aku pon menghadapi ujian yang sebenar . ok , bosan kot. aku dah siap sume soklan . tapi aku rase macam banyak lagi mase yang tinggal. takpe lah aku usha usha dulu soklan tadi. dah bosan . aku klik tamat ujian . taraaa . saya lulus ! 45/50 dalam mase 14minit8saat . hahaha . aku dah gelak2 dah. akak yang jage toh terkejut tengok result aku. dah lah cepat gile aku buat. Alhamdulillah .



balik dari test toh , aku kene tunggu budak budak yang amek test JPJ habes. mule mule org JPJ toh datang dah taw perangai macam mane . ade ke patot bawak kerete punye lah laju . pastu pasang radio gile kuat. macam kerl ! last last , ramai gile failed test JPJ toh. untuk parking dorang diberi mase 5min kan sebelum angkat tangan , tapi belum angkat tangan lagi , JPJ dah tick 'X' . apekehei nye? memang ramai lah tak puas hati tadi . macam menganiaya orang pon ade. huh

balik rumah , abah ajak pegi seremban . beli baju katenye. aku pon ok jelah. dengan tak mandi nye , aku selamber jelah. sembur minyak wangi banyak banyak . :)  tapi abah heading to segamat . cakap nak pegi seremban. ishh ( ke aku yang salah dengar ) urghhh! nebermind . ikot jelah. bukan ade ape pon kat sane. dah lah tak boleh makan . ish ish . bosan je. baik aku tido kat rumah. krohh krohh ~




p/s : penat . baru nak mandi . ( sendiri bocor rahsie ) bungukk hahaha 
terima kasih yang mendoakan aku lulus . :)

Wednesday, August 3, 2011

#8 Wordless Wednesday



p/s : besok aku ade test computer . doakan aku lulus  *loser baru nak amek lesen =='

Tuesday, August 2, 2011

retisss

assalammualaikum ,

tadi aku usha satu website nie. banyak pasal retis jelah.
aku nak share kat korang ape aku bace tadi yang telah membuatkan hatiku geli. hahaha


comel kan? haha . Sophea Isabella 
baby astronout tengah potong kuku . hahaha


10 Artis Wanita Tercantik Malaysia Bila Tudung


Maya Karin
Pashanak Sandha
ok , ade lagi 8 retis . tapi aku saje amek 2pic nie. cakap artis wanita tercantik bila memakai tudung. tapi nie ....?! apekah?!
disebabkan pemikiran aku yang dah macam macam terpikir. aku terus bace komen komen dorang .





HAHAHA . banyak lagi lah dorang komen. gelak je aku bace. act , ade je pic dorang yang cantik cantik. tataw lah kenape admin nye letak pic toh. haha




hah , cantik je kan :)

setiap ciptaan Allah SWT itu adalah yang terindah :)
p/s : korang boleh serbu Beautifulnara sekarang. klik SINI

Monday, August 1, 2011

salam ramadhan

assalammualaikum ,



hari yang ditunggu-tunggu sudah tiba . berakhir bulan syaaban , bermulalah ramadhan . disusuli dengan SYAWAL :)
*puase sehari pon belum lagi

teringat sewaktu di sekolah asrama , perempuan ade excuse untuk tidak berpuasa . balik sekolah je , buat maggi kari . fuhh , bau nye . mengancam ! makan di luar dorm . kat tangge kecemasan . (konon taknak bagi budak budak yang berpuase dapat bau lah) tibe tibe , ketua aspuri (K.A) datang . sebab dapat detect bau maggi kiteorang . hahaha . mengelabah gile . yelah , kiteorang waktu toh masih freshie / junior lagi . tapi , K.A chill je . paham lah kan  :)

bile dah jadi senior , kepala besar . begha ! turun dewan makan (DM) lambat . konon taknak berebut dengan junior . lambat sangat sampai azan berkumandang . padan muka aku makan kurma sambil beratur . tapi best puase kat hostel sebab petang petang boleh keluar pegi bazar ramadhan . hah , time nak berbuka bermacam macam air ade . warne warni . meriah !

terawih - semangat awal awal puase je . dah nak hujung hujung toh , dah tak nampak batang hidung kat surau dah . terbang sume nye . kiteorang selalu buat more' sendiri . lepas habis orang terawih , kami dok makan lagi hasil makanan yang dibeli kat bazar / tapau makcik DM punye kuih . *konon macam pergi terawih je . hahaha

sahur - dalam due tahun dok hostel ade lah 2 / 3 kali turun . gile pemalas . sanggup tido dari makan  (pengorbanan) Selalu nye kiteorang dah makan awal awal before tido toh . so , memang tak lah nak turun makan . dah lah kami dok tingkat 3 . (konon macam tinggi je) tapi toh lah satu dorm pemalas ! kalau ade orang tapau bawak naik toh bukan main laju nak bangon . cehh

rindu plak nak puase kat hostel . btw , happy puase day . dah besar kan , takpayah nak ponteng ponteng puase tanpe sebab yang munasabah . tak perlu dah kene pancing dengan duit baru nak puase full . tak ikhlas name nye toh . 5waktu yang wajib perlu diutamakan .  akhir sekali , yang baik datang dari Allah SWT dan yang buruk datang dari saya :)


p/s : oh aku off day . baru nak semangat puase besok . urghhh !