Monday, August 1, 2011

salam ramadhan

assalammualaikum ,



hari yang ditunggu-tunggu sudah tiba . berakhir bulan syaaban , bermulalah ramadhan . disusuli dengan SYAWAL :)
*puase sehari pon belum lagi

teringat sewaktu di sekolah asrama , perempuan ade excuse untuk tidak berpuasa . balik sekolah je , buat maggi kari . fuhh , bau nye . mengancam ! makan di luar dorm . kat tangge kecemasan . (konon taknak bagi budak budak yang berpuase dapat bau lah) tibe tibe , ketua aspuri (K.A) datang . sebab dapat detect bau maggi kiteorang . hahaha . mengelabah gile . yelah , kiteorang waktu toh masih freshie / junior lagi . tapi , K.A chill je . paham lah kan  :)

bile dah jadi senior , kepala besar . begha ! turun dewan makan (DM) lambat . konon taknak berebut dengan junior . lambat sangat sampai azan berkumandang . padan muka aku makan kurma sambil beratur . tapi best puase kat hostel sebab petang petang boleh keluar pegi bazar ramadhan . hah , time nak berbuka bermacam macam air ade . warne warni . meriah !

terawih - semangat awal awal puase je . dah nak hujung hujung toh , dah tak nampak batang hidung kat surau dah . terbang sume nye . kiteorang selalu buat more' sendiri . lepas habis orang terawih , kami dok makan lagi hasil makanan yang dibeli kat bazar / tapau makcik DM punye kuih . *konon macam pergi terawih je . hahaha

sahur - dalam due tahun dok hostel ade lah 2 / 3 kali turun . gile pemalas . sanggup tido dari makan  (pengorbanan) Selalu nye kiteorang dah makan awal awal before tido toh . so , memang tak lah nak turun makan . dah lah kami dok tingkat 3 . (konon macam tinggi je) tapi toh lah satu dorm pemalas ! kalau ade orang tapau bawak naik toh bukan main laju nak bangon . cehh

rindu plak nak puase kat hostel . btw , happy puase day . dah besar kan , takpayah nak ponteng ponteng puase tanpe sebab yang munasabah . tak perlu dah kene pancing dengan duit baru nak puase full . tak ikhlas name nye toh . 5waktu yang wajib perlu diutamakan .  akhir sekali , yang baik datang dari Allah SWT dan yang buruk datang dari saya :)


p/s : oh aku off day . baru nak semangat puase besok . urghhh ! 

7 comments:

››hαƅiƅmᴜstαqim‹‹ said...

selamat menyambut bulan Ramadhan('berpuasa')...:p

Siti Nur Maisarah Johari said...

shiro, follow laa aku jgk.
salam ramadhan :D

Ratu Lissa said...

selamat menyambut ramadhan juga

syahiraaghani said...

selamat berpuasa jugak :)

mai ; aku dah lame follow lah. sejak baru start blog nie. :)

atyn nayn said...

selamat berpuasa! haha. act, aku pon off day gak cm kau. haha. give me 5! :P

Hans said...

banyak kenangan puasa dekat hostel
:-)

syahiraaghani said...

atyn ; yeah ! kenyang dok rumah. mkn sorok2 bwh katil. haha

hans ; haha . byk lagi yg blom cite. :p